Актуелно

Генерацијска екскурзија : Будимпешта-Праг-Беч

Дугоочекивана генерацијска екскурзија ученика Техничке школе реализована је у термину од 15.10. до 20.10.2018. године.

Три магична града, Будимпешта, Праг и Беч, открили су нам своје лепоте и учинили да памтимо ово јединствено путовање. Ту смо истраживали, откривали, учили, дружили се и склапали нова пријатељства...

Будимпешта, краљица Дунава, први је град који смо посетили. Не можемо са сигурношћу рећи да ли је овај град лепши ноћу или дању, али свакако посебан доживљај представљала је вечерња пловидба Дунавом, током које смо уживали у јединственој панорами, којом доминира зграда Парламента (трећи по величини парламент у свету)...

Беч, некадашња престонице династије Хабзбург, царски град лежи на обалама Дунава и прави je архитектонски драгуљ. Обилазак овог града започели смо посетoм дворцу Белведере, као и раскошном дворцу Шенбрун у чијој смо лепоти уживали, будући да смо обишли вртове и 24 просторије овог дворца .. На Тргу Марије Терезије у Бечу налазе се Природњачи и Музеј историје уметности који су нас разноврсношћу својих поставки освојили и импресионирали ...Последњи дан у Бечу резервисали смо за обилазак Музеја технике, огромног и интересантног здања...

Није било тешко потврдити истинитост тврдњи о Прагу као бисеру европске архитектуре. Многобројне куле, торњеви, калдрма, дворски комплекси, звона, стари камени мостови, као да враћају време... Овај град инспирисао је многе уметнике као што су Франц Кафка и Беджих Сметана, а његовим улицама некада давно шетали су и Никола Тесла и Алберт Ајнштајн. Дух Прага највише се осећа у старом градском језгру града, чијим средишту доминирају: Астрономски сат из 15.века, готски торњеви катедрала, барокних цркава,.. .Обишли смо и Храдчане, највећи дворски комплекс, који је саграђен је у 9. веку, Базилику Св.Вида, једну од најмонументалнијих катедрала средње Европе. Послеподневна вожња бродом по Влтави употпунила је доживљај овог „златног“ града… Након тога, прошетали смо чувеним Карловим мостом и замисливши жељу, додирнули статуу Јана Непомука. Једна од њих била је и повратак овом граду.

Екскурзија је протекла у предивној атмосфери, а ученици трећег разреда Техничке школе, као и њихове одељењска старешине, заувек ће чувати успомену са овог путовања.

Повратак на почетак

Посета Сајму књига и Народном музеју

У суботу, 27. 10. 2018, ученици и професори Техничке школе посетили су Сајам књига у Београду. И ове године издавачи су се потрудили да занимљивим насловима и попустима привуку читаоце. У богатој понуди Сајма свако је могао наћи нешто за себе. Наши ученици су били највише заинтересовани за белетристику, трилере и дела из области научне и епске фантастике.

Планом путовања била је предвиђена и посета Народном музеју. Посетиоци су могли да виде нову сталну поставку од палеолита до уметности 20. века, а посебно интересовање је изазвала богата збирка слика чувеног колекционара Ериха Шломовића. Ученици и професори су уживали у сликама Ван Гога, Пабла Пикаса, Саве Шумановића, Уроша Предића, Паје Јовановића, Надежде Петровић и осталих истакнутих светских и југословенских уметника.

Повратак на почетак

Посета фирми „Елекроват“

У понедељак, 15. 10. 2018. године, ученици одељења 4/2 (електротехничари рачунара) и професор Милош Васиљевић посетили су фирму „Елекроват“. Том приликом обишли су пословно-едукативну зграду фабрике – SNE Energy.

Инжењер Дејан Јовашевић упознао је посетиоце са карактеристикама фабрике која је изграђена по најстрожим техничким и технолошким стандардима. Зграда фабрике користи обновљиве изворе енергије (топлоту земље системом геометрије) за грејање и климатизацију, а цео кров објекта покривен је фотонапонским ћелијама.

Било је интересантно и веома корисно видети предности енергетски најефикасније зграде у Србији и због тога су гости захвани свом домаћину Дејану Јовашевићу на указаној прилици да сазнају нешто ново из области елекротехнике.

Повратак на почетак

Дечја недеља у Техничкој школи

Ученици и професори Техничке школе угостили су малишане из вртића „Сунце“ и „Мајски цвет“ у оквиру „Дечје недеље“ која се одвија под слоганом „Моје је право да живимо срећно и здраво – за одрастање без насиља“.

Мале госте и њихове васпитаче, у име професора и ученика Техничке школе, поздравила је проф. Катарина Недимовић Затежић, а потом су чланови литерарне секције извели пригодан програм. Малишани су уживали у дружењу са ученицима наше школе који су им показали своје радове – макете, цртеже, роботе и „паметну кућу“.

Деца су на гостопримство одговорила осмесима и занимљивим питањима, а као знак једног лепог дружења свако дете је добило беџ са грбом Техничке школе.

Повратак на почетак

Обилазак Овчар Бање

У недељу, 23. 9. 2018. године, чланови географско-еколошке секције и проф. Анка Петровић обишли су Овчарско-кабларску клисуру. Том приликом посетили су манастире Никоље и Благовештење и уживали у дивној природи око Бањског потока који је познат по својим атрактивним слаповима.

Ученици су сазнали да манастири Овчарско-кабларске клисуре потичу углавном из 16. века и да су имали значајну улогу у прошлости нашег народа, посебно у турско доба. Они и данас представљају велико духовно богатство нашег краја. У манастиру Благовештење замонашио се патријарх Павле, а у Никољу је једно време боравио кнез Милош који је манастиру поклонио воденицу у Пријевору и конак у манастирском комплексу.

Поред тога што су дан провели у чарима природе нашег краја, ученици су обогатили своје знање из географије и историје.

Повратак на почетак

Велика планинска трка

Ученици Техничке школе учествовали су у Великој планинској трци која је одржана 15. 9. 2018. године у организацији ПУ „Каблар“, а у оквиру акције „Дан пешачења у Србији“. Нашу школу представљало је 12 ученика и проф. Анка Петровић, Душанка Радошевић и Емилија Марушић.

Учесници трке ишли су стазом која води кроз шуму и након 5,5 км и 600 м успона стигли су до видиковца (885 метара надморске висине) где су могли да уживају у погледу на манастир Успење и град Чачак. Затим је уследио спуст планинском стазом (6 км) која пролази поред манастира Илиње и Благовештење.

Ова спортска манифестација је значајна јер промовише здрав начин живота и подстиче младе да више времена проводе у природи.

Повратак на почетак

Предавање „Пупин – од физике до духовне реалности“

Предавање „Пупин – од физике до духовне реалности“ одржано је у Дому културе 21. 9. 2018. године. Предавању су присуствовали ученици Техничке школе у пратњи професора Мице Урошевић и Милоша Васиљевића.

О открићима Михајла Пупина, детаљима из приватног живота, сусретима са највећим научницима тог времена, јавним личностима, говорила је Александра Нинковић Ташић, председница Образовно- истраживачког друштва „Михајло Пупин“, интеркултурни амбасадор УНЕСКО клуба Универзитета Сорбона и сакупљач најобимније материјалне грађе о овом великом научнику.

Повратак на почетак

„Доживи ЕУ“ – првонаграђени тим Техничке школе на наградном путовању

Делегација Европске уније у Републици Србији у оквиру Европског дневника расписала је наградни конкурс за кретивне и иновативне радове ученика средњих школа који се спроводи у оквиру пројекта „Доживи ЕУ“.

У конкуренцији од 369 радова, награђено је укупно 20 радова, 20 наставника и 48 ученика. Из литерарне и ликовне категорије награђена су по два рада, а по четири прва места из категорија новински жанрови, фото-репортаже или фото-радови, видео и мулимедијалне форме. Велики број пријављених ученика привукла је примамљива награда, седмодневно путовање у Еворпу у више земаља Европске уније и обилазак градова Будимпеште, Прага и Беча.

Свечана додела награда у ЕУ инфо центру, Немања Чулић преузима за тим.

Дипломе

Техничка школа из Чачка учествовала је у више категорија, а рад „Градина на Јелици“ освојио је прво место у категорији мултимедијалне форме. Ученици Немања Чулић, Милосав Шипетић и Никола Лазовић уз сугестију њиховог ментора Светлане Џиде приказали су идеју и визију о очувању једног од најстаријих познатих археолошких налазишта у Србији „Градина на Јелици“.

Рад садржи фотографије постојећег стања, илустрације идеја и нових решења о заштити баштине, као и разлоге због којих то раде и због чега би и други требало да се придруже.

Поводом обележавања Дана Европе, 9. маја 2018, провнаграђени су на пријему у Музеју савремене уметности имали прилику да презентују своје радове премијерки Ани Брнабић и шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију. За све младе талентоване људе је велики успех што су управо њихови радови представљени у једној од најзначајнијих кућа уметности.

Премијерка Ана Брнабић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и првонаграђени у Музеју савремене уметности (фото: Теодора Ћирић)

Првонаграђени у Музеју савремене уметности (фото: Теодора Ћирић)

Наградно путовање Будимпешта, Праг и Беч

На осмоденвно наградно путовање „Доживи ЕУ“ су пошла деца из седамнаест градова, различитих образовних профила и узраста од првог до четвртог разреда средње школе. Посетили су Будимпешту, Праг и Беч. Путовање је обухватило и посету институцијама, музејима, палатама, изложбама на отвореном и Медијском јавном сервису Аустрије.

Од првог сусреда, па до пређених 2000 km, остаће сећање на ово лепо дружење обогаћено упознавањем култура три државе.

Будимпешта – цела група за успомену

Текст написала: Светлана Џида, ментор тима Техничке школе

Повратак на почетак

Велики успех ученике Техничке школе на 29. Републичком такмичењу
ученика грађевинских и геодетских школа

Републичко такмичење ученика грађевинских и геодетских школа одржано је у Београду од 11. до 13. маја, а домаћин овогодишњег такмичења била је ГТШ „Бранко Жежељ“. У знању су се надметале екипе из 26 српских, две мађарске, по једне црногорске и бањалучке школе, као и три хрватске. Техничка школа из Чачка имала је пет представника:

  • Вељка Петровића III7 (предмет: Archicad, 1. место; ментор: проф. Марина Остојић)
  • Љубицу Плазинић III7 (предмет: Аutocad, 1. место; ментор: проф. Марина Остојић)
  • Ивану Главоњић IV6 (предмет: Технологија грађевинских радова, 3. место; ментор: проф. Марина Остојић)
  • Немању Чулића IV6 (предмет: Математика, 7. место; ментор: проф. Данијела Гојковић)
  • Невену Дроца II8 (предмет: Грађевинске конструкције, 11. место; ментор: проф. Слађана Плазинић).

Сви ученици наше школе показали су висок ниво знања, а златне медаље на 29. Републичком такмичењу ученика грађевинских и геодетских школа припале су: Вељку Петровићу и Љубици Плазинић, док је бронзану медаљу освојила Ивана Главоњић. Они су, заједно са осталим ученицима, представили нашу школу и наш град на најбољи могући начин такмичећи се у атмосфери толеранције и пријатељства.

Повратак на почетак

Ученици Техничке школе посетили другове из Грчке

Професори и ученици Техничке школе остварили су пријатељску сарадњу са Гимназијом (Genico Lukeio) из грчког града Литохоро, а та сарадња траје већ пет година. Ова школа била је домаћин нашим ученицима и професорима. Путовање у Грчку реализовано је у периоду од 26. 5. до 30. 5. 2018. године.

Иницијатор овог занимљивог путовања је Клуб математичара Tехничке школе, а на пут у Грчку кренуло је 10 професора и 20 ученика. Домаћини су их љубазно дочекали и тада је потписана Декларација о пријатељству и сарадњи. Ученици наше школе одржали су предавање на енглеском језику. Тема предавања била је Теорија игара, историја математике и бројева, звук и бука, а на самом крају Грцима је представљен део српске историје који се односи на боравак Срба на Крфу. Домаћини су припремили предавање о грчко-српским односима кроз историју који су се увек заснивали на пријатељским односима. Наши ученици и професори посетили су манастир Св. Дионисија и Поморски музеј, а наредног дана и Метеоре, манастирски комплекс смештен на неприступачним стенама.

Путовање је настављено према Крфу. Ученици су на Крфу посетили Српску кућу – музеј и почасни конзулат наше земље. Она представља сведочанство о трагичном преласку Срба преко Албаније и њиховом доласку на Крф. Трагом својих предака ученици су стигли и на острво Видо. Посетили су Маузолеј и положили венац славним српским борцима, а затим је ученица Анђелија Зоћевић рецитовала потресну песму Милутина Бојића Плава гробница. У повратку, ученици су у тишини и уз велико поштовање према жртвама спустили венац у Плаву гробницу.

Прича о српској историји и пријатељсим везама са Грцима заокружена је посетом Солуну и Зејтинлику, српском војничком гробљу, где је ученике и професоре дочекао чувени чика Ђорђе Михајловић, који више од пола века чува гробове српских јунака. Тихим гласом старина је топло говорио о славној и трагичној српској прошлости.

Ево шта они кажу о нама

Повратак на почетак