Техничка школа

Чачак

Актуелно

„Доживи ЕУ“ – првонаграђени тим Техничке школе на наградном путовању

Делегација Европске уније у Републици Србији у оквиру Европског дневника расписала је наградни конкурс за кретивне и иновативне радове ученика средњих школа који се спроводи у оквиру пројекта „Доживи ЕУ“.

У конкуренцији од 369 радова, награђено је укупно 20 радова, 20 наставника и 48 ученика. Из литерарне и ликовне категорије награђена су по два рада, а по четири прва места из категорија новински жанрови, фото-репортаже или фото-радови, видео и мулимедијалне форме. Велики број пријављених ученика привукла је примамљива награда, седмодневно путовање у Еворпу у више земаља Европске уније и обилазак градова Будимпеште, Прага и Беча.

Свечана додела награда у ЕУ инфо центру, Немања Чулић преузима за тим.

Дипломе

Техничка школа из Чачка учествовала је у више категорија, а рад „Градина на Јелици“ освојио је прво место у категорији мултимедијалне форме. Ученици Немања Чулић, Милосав Шипетић и Никола Лазовић уз сугестију њиховог ментора Светлане Џиде приказали су идеју и визију о очувању једног од најстаријих познатих археолошких налазишта у Србији „Градина на Јелици“.

Рад садржи фотографије постојећег стања, илустрације идеја и нових решења о заштити баштине, као и разлоге због којих то раде и због чега би и други требало да се придруже.

Поводом обележавања Дана Европе, 9. маја 2018, провнаграђени су на пријему у Музеју савремене уметности имали прилику да презентују своје радове премијерки Ани Брнабић и шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију. За све младе талентоване људе је велики успех што су управо њихови радови представљени у једној од најзначајнијих кућа уметности.

Премијерка Ана Брнабић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и првонаграђени у Музеју савремене уметности (фото: Теодора Ћирић)

Првонаграђени у Музеју савремене уметности (фото: Теодора Ћирић)

Наградно путовање Будимпешта, Праг и Беч

На осмоденвно наградно путовање „Доживи ЕУ“ су пошла деца из седамнаест градова, различитих образовних профила и узраста од првог до четвртог разреда средње школе. Посетили су Будимпешту, Праг и Беч. Путовање је обухватило и посету институцијама, музејима, палатама, изложбама на отвореном и Медијском јавном сервису Аустрије.

Од првог сусреда, па до пређених 2000 km, остаће сећање на ово лепо дружење обогаћено упознавањем култура три државе.

Будимпешта – цела група за успомену

Текст написала: Светлана Џида, ментор тима Техничке школе

Велики успех ученике Техничке школе на 29. Републичком такмичењу
ученика грађевинских и геодетских школа

Републичко такмичење ученика грађевинских и геодетских школа одржано је у Београду од 11. до 13. маја, а домаћин овогодишњег такмичења била је ГТШ „Бранко Жежељ“. У знању су се надметале екипе из 26 српских, две мађарске, по једне црногорске и бањалучке школе, као и три хрватске. Техничка школа из Чачка имала је пет представника:

  • Вељка Петровића III7 (предмет: Archicad, 1. место; ментор: проф. Марина Остојић)
  • Љубицу Плазинић III7 (предмет: Аutocad, 1. место; ментор: проф. Марина Остојић)
  • Ивану Главоњић IV6 (предмет: Технологија грађевинских радова, 3. место; ментор: проф. Марина Остојић)
  • Немању Чулића IV6 (предмет: Математика, 7. место; ментор: проф. Данијела Гојковић)
  • Невену Дроца II8 (предмет: Грађевинске конструкције, 11. место; ментор: проф. Слађана Плазинић).

Сви ученици наше школе показали су висок ниво знања, а златне медаље на 29. Републичком такмичењу ученика грађевинских и геодетских школа припале су: Вељку Петровићу и Љубици Плазинић, док је бронзану медаљу освојила Ивана Главоњић. Они су, заједно са осталим ученицима, представили нашу школу и наш град на најбољи могући начин такмичећи се у атмосфери толеранције и пријатељства.

Ученици Техничке школе посетили другове из Грчке

Професори и ученици Техничке школе остварили су пријатељску сарадњу са Гимназијом (Genico Lukeio) из грчког града Литохоро, а та сарадња траје већ пет година. Ова школа била је домаћин нашим ученицима и професорима. Путовање у Грчку реализовано је у периоду од 26. 5. до 30. 5. 2018. године.

Иницијатор овог занимљивог путовања је Клуб математичара Tехничке школе, а на пут у Грчку кренуло је 10 професора и 20 ученика. Домаћини су их љубазно дочекали и тада је потписана Декларација о пријатељству и сарадњи. Ученици наше школе одржали су предавање на енглеском језику. Тема предавања била је Теорија игара, историја математике и бројева, звук и бука, а на самом крају Грцима је представљен део српске историје који се односи на боравак Срба на Крфу. Домаћини су припремили предавање о грчко-српским односима кроз историју који су се увек заснивали на пријатељским односима. Наши ученици и професори посетили су манастир Св. Дионисија и Поморски музеј, а наредног дана и Метеоре, манастирски комплекс смештен на неприступачним стенама.

Путовање је настављено према Крфу. Ученици су на Крфу посетили Српску кућу – музеј и почасни конзулат наше земље. Она представља сведочанство о трагичном преласку Срба преко Албаније и њиховом доласку на Крф. Трагом својих предака ученици су стигли и на острво Видо. Посетили су Маузолеј и положили венац славним српским борцима, а затим је ученица Анђелија Зоћевић рецитовала потресну песму Милутина Бојића Плава гробница. У повратку, ученици су у тишини и уз велико поштовање према жртвама спустили венац у Плаву гробницу.

Прича о српској историји и пријатељсим везама са Грцима заокружена је посетом Солуну и Зејтинлику, српском војничком гробљу, где је ученике и професоре дочекао чувени чика Ђорђе Михајловић, који више од пола века чува гробове српских јунака. Тихим гласом старина је топло говорио о славној и трагичној српској прошлости.

Ево шта они кажу о нама

Књижевна олимпијада - пласман на окружни ниво такмичења

У суботу, 10 марта 2018, у Медицинској школи у Чачку одржана је Књижевна олимпијада (општински ниво). На овом такмичењу учествовали су и ученици Техничке школе.

Име и презиме ученикаразредпрофесор
Урош КовачевићпрвиАна Павловић
Милена ЈочићпрвиАна Павловић
Милош ДоловићпрвиАна Павловић
Милица ВујовићпрвиТања Поповић
Анђела ДимитријевићпрвиТања Поповић
Огњен РабреновићпрвиТања Поповић
Анђела ЛугићдругиМарина Милошевић
Анђела ЂоковићдругиМарина Милошевић
Миодраг КовачевићдругиМарина Милошевић
Ивана ГлавоњићчетвртиЉиља Ранковић

Урош Ковачевић 1/1 и Анђела Ђоковић 2/1 пласирали су се на окружни ниво такмичења. Желимо им много успеха!

Успех на Општинском такмичењу из математике

На овогодишњем Општинском такмичењу из математике, одржаном 13. јануара, ученици наше школе постигли су запажен успех. Анђела Глишовић (III1) освојила је прво место, а Александар Јечменић (I1) и Лазар Милановић (II1) освојили су друго место. Њихови поносни ментори су професори математике Надица Милинковић и Душица Обрадовић Миликић.

Стручно студијско путовање у Милано

Ученици архитектонског смера и професори Техничке школе боравили су у Италији од 15. XI до 19. XI 2017. године. Студијско путовање изведено је у организацији ТA „Jungman travel“ и проф. Катарине Недимовић Затежић. План путовања обухватао је обилазак Трста, Падове, Вићенце и боравак у Милану.
У Трст смо стигли у четвртак ујутру и током панорамског разгледања видели смо најважније знаменитости овог града у чијем се изгледу може препознати утицај аустроугарске културе. Посетили смо Цркву Св. Спиридона која доминира делом око Канала Гранде, а потом смо прошетали до једног од наjлепших тргова у Италији – Piazza Unita d'Italia.

Следећа станица нашег путовања била је Падова. Посетили смо Базилику Св. Антуна,а затим смо се уским поплочаним улицама спустили до највећег трга у Италији – Proto della Valle. У центру трга налази се зелено острво окружено каналима, а цео трг украшен је статуама великана из света уметности и науке.

У вечерњим сатима стигли смо у Милано где смо боравили два дана. Милано је привредни центар Италије, град моде, музеја, паркова, уметности. Наравно, два дан је мало за разгледање овог града, али ипак смо успели да обиђемо најважније симболе Милана – Миланску катедралу (Duomo di Milano), Музеј Миланске катедрале (Duomo Museum), Галерију Виторио Емануеле II (Galeria Vitorio Emanuele II), замак Сфорце (Castello Sforzesco), а видели смо и где се налази чувена Миланска скала (Teatro alla Scale). Вече смо провели у шетњи поред миланских канала у градској четврти Навиљи (Navigli). Поред историјиских знаменитости, имали смо прилику да видимо и необично дело савремене италијанске архитектуре – Bosco Verticale (Вертикална шума).

После два незаборавна дана, кренули смо у Вићенцу. Овај град нас је освојио својим шармом и архитектуром чувеног италијанског архитекте Паладиа (Andea Paladio). Базилика Паладијана (Basilica Palladiana), Театро Олимпико (Teatro Olimpico) и Вила Ротонда (Villa La Rotonda) само су део његовог богатог стваралаштва.

Ученици су задовољни програмом и реализацијом путовања. Истакли су да им се највише свидела Миланска катедрала, посебно поглед на Милано са врха катедрале, као и знаменитости Вићенце.

Генерацијска екскурзија ученика трећег разреда

Ученици трећег разреда Техничке школе били су на екскурзији од 2. до 8. октобра 2017. године и посетили су најлепше градове средње Европе – Будимпешту, Праг и Беч.

Упознавање са европским културним и историјским наслеђем почело је у Будимпешти, где смо преноћили једну ноћ и посетили најпознатије знаменитости ове прелепе престонице: Миленијумски трг, старе царске замкове, Рибарску кулу, Цитаделу, а увече пловили Дунавом и панорамски посматрали град, што је на све оставило изванредан утисак. После дугог путовања дошли смо до друге важне одреднице, Прага. Златни град нас је одушевио својом очуваном средњовековном и барокном архитектуром. У њему смо провели два дана и упознали најпосећенија места овог дивног града: Старомјетске намјести, Карлов мост, Катедралу Св. Вида, Јеврејску четврт, Астрономски сат - Орлој, Валдштајнску башту...

Последња два дана путовања провели смо у аустријској престоници – Бечу, граду културе и архитектуре. Највећи утисак на све оставили су Природњачки музеј и Музеј историје уметности, дворац Шенбрун, Музеј технике, и шарена кућа- Hundertwasserhaus. Љубитељи куповине могли су да уживају у радњама познатих робних марки у огромном тржном центру Парндорф.

Сви учесници путовања - ученици, одељењске старешине, педагог, директор и лекар изузетно су задовољни путовањем, дивним временским условима, хотелским смештајем и организацијом од стране туристичке агенције.

Ученици III2 направили су видео-клип:

Посета водосистему Рзав

Првог новембра 2017. године ученици III разреда смера архитектонски техничар Техничке школе из Чачка и њихови наставници били су у стручној посети ЈП „Рзав" из Ариља. Програм путовања обухватао је посету фабрици сирове воде на Шевељу и обилазак радова на изградњи бране и акумулације „Ариље профил“ Сврачково.

Било је велико задовољство видети производњу 1 200 литара воде у секунди и како се она третира прво физички, хемијски па биолошки. Ученике је импресионирала величина фабрике и ток њене изградње коју су нам верно представили инжењери запослени у фабрици од почетка изградње. Ученици су имали прилику и да виде унапред утегнуте усидрене потпорне зидове званично патентиране од ИМС Београд.

Изградња бране и акумулације је и даље у почетној фази па су се ученици упознали са изградњом приступних путева, са радовима на широком откопу и депоновању материјала на изградњи сигурносних и ревизионих тунела за воду и припремним радовима на изградњи позајмилишта глине и изградње акумулационог језера. Било је необично видети будућу брану са њене најниже тачке на 65 м испод будућег нивоа воде.

Ученици су се упознали са знаменитостима Ариља, Црквом Светог Ахилија из 13. века, као и са новим таласом јединствених архитектонских приватних подухвата на делу Рзава испод бране и привременог водозахвата којег предводи хотел „Млинарев сан" и плажа „Боса нога".

Током посете стручни водич била нам је Славица Аврамовић, дипломирани инжењер грађевине хидротехничког смера и једана од руководилаца на изградњи бране.

Драги гости били су нам градоначелник Чачка Милун Тодоровић и председник Извршног одбора ЈП "Рзав" Милан Бојовић, као и директор Техничке школе Бранко Максимовић.

Посету су реализовали наставници стручних предмета грађевинске струке Драган Бучевац и Тихомир Симеуновић.

ITAcademy и Краљевска фондација: Најсавременије ИТ школовање за будуће дигиталне лидере

У конкуренцији од 500 ученика генерације из Србије и Републике Српске, наш ђак генерације Дамјан Манојловић нашао се међу 20 најбољих, по селекцији LINK group и фондације Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевиђа.

Пуно осмеха, разговора о новим идејама и позитивне енергије пред почетак једне нове заједничке авантуре. Овако је протекао свечани пријем на Белом двору за најбоље ученике из Србије и Републике Српске и будуће полазнике ITAcademy.

Захваљујући успешној сарадњи компаније LINK group и Фондације Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђеића 20 најбољих ђака генерације са ових простора бесплатно ће похађати једногодишње школовање на ITAcademy и имати прилику да стекне знања за нека од најтраженијих занимања данашњице.

На самом почетку пздравио их је Њ.К.В. Престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином: Врло је важно да ови млади људи постану свесни шта је ИТ и колико је важно да стекну образовање у тој области. У томе је будућност, јер без ИТ-а се не може, све је дигитализовано. Желим овим ђацима да имају доста успеха и да на крају добију добар посао, ракао је престолонаследник.

Ово су најбољи ђаци из Србије и Републике Српске који ће наставити своје школовање на ITAcademy:

- Марко Пекез, Подрашница, Република Српска, ЈУ гимназија, Мркоњић Град
- Нина Брчкало, Пале, ЈУ СШЦ "Пале"
- Наташа Поповић, Сремска Митровица, Митровачка Гимназија
- Игор Шикуљак, Власеница, Република Српска, ЈУ СШЦ "Милорад Влачић"
- Ивана Бурмазовић, Лозница, Гимназија "Вук Караџић"
- Давид Несторовић, Велика Жупа, Пријепоље, Пријепољска гимназија
- Ђорђе Огризовић, Београд, Трећа београдска гимназија
- Дамјан Манојловић, Чачак, Техничка школа Чачак
- Анђела Динић, Београд, Музичка школа "Станковић"
- Урош Стојиљковић, Ћуприја, Гимназија Ћуприја
- Никола Бунијевац, Београд, Тринаеста београдска гимназија
- Маја Трнинић, Градишка, Република Српска, ЈУ Гимназија
- Тамара Анђић, Београд, Медицинска школа "Београд"
- Вукашин Божић, Шабац, Шабачка гимназија
- Ивана Вадовић, Сомбор, Средња стручна школа "Свети Сава"
- Александар Ристић, Шековићи, Република Српска, СШЦ, "Петар II Петровић Његош, гимназија
- Филип Ћурић, Ћуприја, Техничка школа Ћуприја
- Петар Митровић, Кикинда, Средња стручна школа "Милош Црњански"
- Александра Војновић, Бела Црква, Белоцркванска гимназија и економска школа
- Павле Маринковић, Зајечар, Техничка школа Зајечар

Погледајте како је изгледала свечаност на Белом двору.