Актуелно

Дечја недеља у Техничкој школи

Ученици и професори Техничке школе угостили су малишане из вртића „Сунце“ и „Мајски цвет“ у оквиру „Дечје недеље“ која се одвија под слоганом „Моје је право да живимо срећно и здраво – за одрастање без насиља“.

Мале госте и њихове васпитаче, у име професора и ученика Техничке школе, поздравила је проф. Катарина Недимовић Затежић, а потом су чланови литерарне секције извели пригодан програм. Малишани су уживали у дружењу са ученицима наше школе који су им показали своје радове – макете, цртеже, роботе и „паметну кућу“.

Деца су на гостопримство одговорила осмесима и занимљивим питањима, а као знак једног лепог дружења свако дете је добило беџ са грбом Техничке школе.

Повратак на почетак

Обилазак Овчар Бање

У недељу, 23. 9. 2018. године, чланови географско-еколошке секције и проф. Анка Петровић обишли су Овчарско-кабларску клисуру. Том приликом посетили су манастире Никоље и Благовештење и уживали у дивној природи око Бањског потока који је познат по својим атрактивним слаповима.

Ученици су сазнали да манастири Овчарско-кабларске клисуре потичу углавном из 16. века и да су имали значајну улогу у прошлости нашег народа, посебно у турско доба. Они и данас представљају велико духовно богатство нашег краја. У манастиру Благовештење замонашио се патријарх Павле, а у Никољу је једно време боравио кнез Милош који је манастиру поклонио воденицу у Пријевору и конак у манастирском комплексу.

Поред тога што су дан провели у чарима природе нашег краја, ученици су обогатили своје знање из географије и историје.

Повратак на почетак

Велика планинска трка

Ученици Техничке школе учествовали су у Великој планинској трци која је одржана 15. 9. 2018. године у организацији ПУ „Каблар“, а у оквиру акције „Дан пешачења у Србији“. Нашу школу представљало је 12 ученика и проф. Анка Петровић, Душанка Радошевић и Емилија Марушић.

Учесници трке ишли су стазом која води кроз шуму и након 5,5 км и 600 м успона стигли су до видиковца (885 метара надморске висине) где су могли да уживају у погледу на манастир Успење и град Чачак. Затим је уследио спуст планинском стазом (6 км) која пролази поред манастира Илиње и Благовештење.

Ова спортска манифестација је значајна јер промовише здрав начин живота и подстиче младе да више времена проводе у природи.

Повратак на почетак

Предавање „Пупин – од физике до духовне реалности“

Предавање „Пупин – од физике до духовне реалности“ одржано је у Дому културе 21. 9. 2018. године. Предавању су присуствовали ученици Техничке школе у пратњи професора Мице Урошевић и Милоша Васиљевића.

О открићима Михајла Пупина, детаљима из приватног живота, сусретима са највећим научницима тог времена, јавним личностима, говорила је Александра Нинковић Ташић, председница Образовно- истраживачког друштва „Михајло Пупин“, интеркултурни амбасадор УНЕСКО клуба Универзитета Сорбона и сакупљач најобимније материјалне грађе о овом великом научнику.

Повратак на почетак

„Доживи ЕУ“ – првонаграђени тим Техничке школе на наградном путовању

Делегација Европске уније у Републици Србији у оквиру Европског дневника расписала је наградни конкурс за кретивне и иновативне радове ученика средњих школа који се спроводи у оквиру пројекта „Доживи ЕУ“.

У конкуренцији од 369 радова, награђено је укупно 20 радова, 20 наставника и 48 ученика. Из литерарне и ликовне категорије награђена су по два рада, а по четири прва места из категорија новински жанрови, фото-репортаже или фото-радови, видео и мулимедијалне форме. Велики број пријављених ученика привукла је примамљива награда, седмодневно путовање у Еворпу у више земаља Европске уније и обилазак градова Будимпеште, Прага и Беча.

Свечана додела награда у ЕУ инфо центру, Немања Чулић преузима за тим.

Дипломе

Техничка школа из Чачка учествовала је у више категорија, а рад „Градина на Јелици“ освојио је прво место у категорији мултимедијалне форме. Ученици Немања Чулић, Милосав Шипетић и Никола Лазовић уз сугестију њиховог ментора Светлане Џиде приказали су идеју и визију о очувању једног од најстаријих познатих археолошких налазишта у Србији „Градина на Јелици“.

Рад садржи фотографије постојећег стања, илустрације идеја и нових решења о заштити баштине, као и разлоге због којих то раде и због чега би и други требало да се придруже.

Поводом обележавања Дана Европе, 9. маја 2018, провнаграђени су на пријему у Музеју савремене уметности имали прилику да презентују своје радове премијерки Ани Брнабић и шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију. За све младе талентоване људе је велики успех што су управо њихови радови представљени у једној од најзначајнијих кућа уметности.

Премијерка Ана Брнабић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и првонаграђени у Музеју савремене уметности (фото: Теодора Ћирић)

Првонаграђени у Музеју савремене уметности (фото: Теодора Ћирић)

Наградно путовање Будимпешта, Праг и Беч

На осмоденвно наградно путовање „Доживи ЕУ“ су пошла деца из седамнаест градова, различитих образовних профила и узраста од првог до четвртог разреда средње школе. Посетили су Будимпешту, Праг и Беч. Путовање је обухватило и посету институцијама, музејима, палатама, изложбама на отвореном и Медијском јавном сервису Аустрије.

Од првог сусреда, па до пређених 2000 km, остаће сећање на ово лепо дружење обогаћено упознавањем култура три државе.

Будимпешта – цела група за успомену

Текст написала: Светлана Џида, ментор тима Техничке школе

Повратак на почетак

Велики успех ученике Техничке школе на 29. Републичком такмичењу
ученика грађевинских и геодетских школа

Републичко такмичење ученика грађевинских и геодетских школа одржано је у Београду од 11. до 13. маја, а домаћин овогодишњег такмичења била је ГТШ „Бранко Жежељ“. У знању су се надметале екипе из 26 српских, две мађарске, по једне црногорске и бањалучке школе, као и три хрватске. Техничка школа из Чачка имала је пет представника:

  • Вељка Петровића III7 (предмет: Archicad, 1. место; ментор: проф. Марина Остојић)
  • Љубицу Плазинић III7 (предмет: Аutocad, 1. место; ментор: проф. Марина Остојић)
  • Ивану Главоњић IV6 (предмет: Технологија грађевинских радова, 3. место; ментор: проф. Марина Остојић)
  • Немању Чулића IV6 (предмет: Математика, 7. место; ментор: проф. Данијела Гојковић)
  • Невену Дроца II8 (предмет: Грађевинске конструкције, 11. место; ментор: проф. Слађана Плазинић).

Сви ученици наше школе показали су висок ниво знања, а златне медаље на 29. Републичком такмичењу ученика грађевинских и геодетских школа припале су: Вељку Петровићу и Љубици Плазинић, док је бронзану медаљу освојила Ивана Главоњић. Они су, заједно са осталим ученицима, представили нашу школу и наш град на најбољи могући начин такмичећи се у атмосфери толеранције и пријатељства.

Повратак на почетак

Ученици Техничке школе посетили другове из Грчке

Професори и ученици Техничке школе остварили су пријатељску сарадњу са Гимназијом (Genico Lukeio) из грчког града Литохоро, а та сарадња траје већ пет година. Ова школа била је домаћин нашим ученицима и професорима. Путовање у Грчку реализовано је у периоду од 26. 5. до 30. 5. 2018. године.

Иницијатор овог занимљивог путовања је Клуб математичара Tехничке школе, а на пут у Грчку кренуло је 10 професора и 20 ученика. Домаћини су их љубазно дочекали и тада је потписана Декларација о пријатељству и сарадњи. Ученици наше школе одржали су предавање на енглеском језику. Тема предавања била је Теорија игара, историја математике и бројева, звук и бука, а на самом крају Грцима је представљен део српске историје који се односи на боравак Срба на Крфу. Домаћини су припремили предавање о грчко-српским односима кроз историју који су се увек заснивали на пријатељским односима. Наши ученици и професори посетили су манастир Св. Дионисија и Поморски музеј, а наредног дана и Метеоре, манастирски комплекс смештен на неприступачним стенама.

Путовање је настављено према Крфу. Ученици су на Крфу посетили Српску кућу – музеј и почасни конзулат наше земље. Она представља сведочанство о трагичном преласку Срба преко Албаније и њиховом доласку на Крф. Трагом својих предака ученици су стигли и на острво Видо. Посетили су Маузолеј и положили венац славним српским борцима, а затим је ученица Анђелија Зоћевић рецитовала потресну песму Милутина Бојића Плава гробница. У повратку, ученици су у тишини и уз велико поштовање према жртвама спустили венац у Плаву гробницу.

Прича о српској историји и пријатељсим везама са Грцима заокружена је посетом Солуну и Зејтинлику, српском војничком гробљу, где је ученике и професоре дочекао чувени чика Ђорђе Михајловић, који више од пола века чува гробове српских јунака. Тихим гласом старина је топло говорио о славној и трагичној српској прошлости.

Ево шта они кажу о нама

Повратак на почетак