Актуелно

Предавање „Научно-технолошки парк – будућност твог града“

Ученици Техничке школе (IV2, IV3) и професори Милош Васиљевић, Никола Бошковић и Горан Ћурчић присуствовали су предавању о научно-технолошким парковима које је организовано на Факултету техничких наука у Чачку.

Присутнима су се обратили Мирко Пешић (НТП Чачак) и Гордана Даниловић Грковић (НТП Београд) са својим темама које су се односиле на презентацију научно-технолошких паркова и старт-ап компанија. На овом предавању своју презентацију имале су и неке старт-ап компаније које су основали тимови младих и образованих људи.

На скупу је истакнут велики значај научно-технолошких паркова за раст локалне и националне привреде, као и у запошљавању младих и високообразованих људи и подстицању интелектуалног капитала друштва.

Повратак на почетак

У оквиру акције „Живот за младе возаче“ ученици Техничке школе су са својим професором Милошем Васиљевићем посетили центар НАВАК у Суботишту где је одржан једнодневни тренинг за ученике средњих школа. Обука је намењена возачима којима је пробна возачка дозвола издата у току 2018. године.

Национална возачка академија (НАВАК) је прва школа безбедне вожње у Србији, школа која помаже возачима да адекватно реагују у одређеним ситуацијама у саобраћају.

Ученици су прошли обуку безбедне вожње која им је омогућила да процене колико су заиста спремни, да препознају опасности у саобраћају и да науче како да поступају у критичним ситуацијама. Након успешно завршене обуке, ученицима су уручени сертификати.

Поред ученика Техничке школе обуку безбедне вожње прошли су и ученици Медицинске школе из Чачка и Гимназије „Таковски устанак“ из Горњег Милановца.

Повратак на почетак

Ученици Техничке школе на Фестивалу науке

Фестивал науке у Београду одржава се већ дванаест година у циљу промовисања науке, образовања и културе. Овогодишња манифестација под називом „Земља будућности“ трајала је од 29. 11. до 2. 12. 2018. Ученици основних и средњих школа били су најбројнији посетиоци.

Програм Фестивала науке подразумевао је различите активности из области технологије, биологије, медицине, екологије, географије, палеонтологије, фармације, физике, хемије...

Својим занимљивим садржајима Фестивал је и ове године привукао ученике и професоре Техничке школе. Посета је организована 30. 11. 2018. као једна од активности Тима за превенцију насиља. Ученике првог и трећег разреда на Фестивал науке водили су професори Бранко Антић, Анка Петровић, Даница Лукић и Мирјана Јанковић.

Посетиоци су могли да виде разноврсне експонате из различитих научних области и интерактивне поставке које су омогућиле ученицима да на непосредан начин обогате своја знања из друштвених и природних наука. Фестивал је необичан и интересантан јер спаја науку и игру и нуди нове и занимљиве начине стицања знања.

Повратак на почетак

Посета Бијеналу архитектуре у Венецији

Ученици II, III и IV разреда архитектонског смера и шест професора Техничке школе били су у периоду од 8.11. до 12.11. 2018. на студијском путовању у Словенији и Италији. План путовања обухватио је обилазак Љубљане и Венеције и упознавање са знаменитостима ових градова, као и посету сајму Aмбијент и Дом Плус у Љубљани и Бијеналу архитектуре у Венецији.

Прво одредиште овог путовања била је Љубљана, престоница Словеније. Прешернов трг са базиликом, Плечникове тржнице, мостови на реци Љубљаници и средњовековна тврђава причали су занимљиву повест о историји, животу и архитектури овог отменог града. Градско језгро Љубљане уредио је познати словеначки архитекта Јоже Плечник са чијим делом су се ученици упознали на предавању које је претходило овом путовању.

Након обиласка знаменитости Љубљане ученици и професори су посетили сајам Амбијент и Дом Плус где их је љубазно дочекао господин Стане Кавчић, директор поменутог сајма, који их је упознао са концептом сајма и излагачима. Ученицима је ова посета била важна у стручном смислу јер су могли да се упознају са различитим идејама осмишљавања ентеријера.

Други дан путовања био је предвиђен за обилазак Бијенала архитектуре у Венецији које је смештено на локацијама Ђардини и Арсенал. Овогодишња тема Бијенала је Слободан простор (Free space) у оквиру које су аутори из читавог света представили своје виђење слободног простора који обухвата „слободу имагинације, слободан простор времена и сећања, повезивање садашњости и будућности, градњу на наслеђеним културним слојевима, прожимање архаичног и савременог“. Шетња вртом од павиљона до павиљона представљала је за ученике прави уметнички доживљај.

Србија се на овогодишњем Бијеналу представила радом Слободна школа (Free school is free space). Кроз овај рад представљена су различита гледишта на савремену српску архитектуру и слободан простор.

Последњи дан путовања био је посвећен лепотама и знаменитостима Венеције. Упознавање са једним од најлепших европских градова кренуло је од острва Мурано, преко Дуждеве палате, Трга Светог Марка којим доминира велелепна базилика, мостова, канала, живописних улица и грађевина.На самом крају разгледања указала се величанствена Santa Maria della Salute, црква коју је Лаза Костић опевао у својој познатој песми.


Фото: Андреа Калуђеровић 2/7

Повратак на почетак

Генерацијска екскурзија : Будимпешта-Праг-Беч

Дугоочекивана генерацијска екскурзија ученика Техничке школе реализована је у термину од 15.10. до 20.10.2018. године.

Три магична града, Будимпешта, Праг и Беч, открили су нам своје лепоте и учинили да памтимо ово јединствено путовање. Ту смо истраживали, откривали, учили, дружили се и склапали нова пријатељства...

Будимпешта, краљица Дунава, први је град који смо посетили. Не можемо са сигурношћу рећи да ли је овај град лепши ноћу или дању, али свакако посебан доживљај представљала је вечерња пловидба Дунавом, током које смо уживали у јединственој панорами, којом доминира зграда Парламента (трећи по величини парламент у свету)...

Беч, некадашња престонице династије Хабзбург, царски град лежи на обалама Дунава и прави je архитектонски драгуљ. Обилазак овог града започели смо посетoм дворцу Белведере, као и раскошном дворцу Шенбрун у чијој смо лепоти уживали, будући да смо обишли вртове и 24 просторије овог дворца .. На Тргу Марије Терезије у Бечу налазе се Природњачи и Музеј историје уметности који су нас разноврсношћу својих поставки освојили и импресионирали ...Последњи дан у Бечу резервисали смо за обилазак Музеја технике, огромног и интересантног здања...

Није било тешко потврдити истинитост тврдњи о Прагу као бисеру европске архитектуре. Многобројне куле, торњеви, калдрма, дворски комплекси, звона, стари камени мостови, као да враћају време... Овај град инспирисао је многе уметнике као што су Франц Кафка и Беджих Сметана, а његовим улицама некада давно шетали су и Никола Тесла и Алберт Ајнштајн. Дух Прага највише се осећа у старом градском језгру града, чијим средишту доминирају: Астрономски сат из 15.века, готски торњеви катедрала, барокних цркава,.. .Обишли смо и Храдчане, највећи дворски комплекс, који је саграђен је у 9. веку, Базилику Св.Вида, једну од најмонументалнијих катедрала средње Европе. Послеподневна вожња бродом по Влтави употпунила је доживљај овог „златног“ града… Након тога, прошетали смо чувеним Карловим мостом и замисливши жељу, додирнули статуу Јана Непомука. Једна од њих била је и повратак овом граду.

Екскурзија је протекла у предивној атмосфери, а ученици трећег разреда Техничке школе, као и њихове одељењска старешине, заувек ће чувати успомену са овог путовања.

Повратак на почетак

Посета Сајму књига и Народном музеју

У суботу, 27. 10. 2018, ученици и професори Техничке школе посетили су Сајам књига у Београду. И ове године издавачи су се потрудили да занимљивим насловима и попустима привуку читаоце. У богатој понуди Сајма свако је могао наћи нешто за себе. Наши ученици су били највише заинтересовани за белетристику, трилере и дела из области научне и епске фантастике.

Планом путовања била је предвиђена и посета Народном музеју. Посетиоци су могли да виде нову сталну поставку од палеолита до уметности 20. века, а посебно интересовање је изазвала богата збирка слика чувеног колекционара Ериха Шломовића. Ученици и професори су уживали у сликама Ван Гога, Пабла Пикаса, Саве Шумановића, Уроша Предића, Паје Јовановића, Надежде Петровић и осталих истакнутих светских и југословенских уметника.

Повратак на почетак

Посета фирми „Елекроват“

У понедељак, 15. 10. 2018. године, ученици одељења 4/2 (електротехничари рачунара) и професор Милош Васиљевић посетили су фирму „Елекроват“. Том приликом обишли су пословно-едукативну зграду фабрике – SNE Energy.

Инжењер Дејан Јовашевић упознао је посетиоце са карактеристикама фабрике која је изграђена по најстрожим техничким и технолошким стандардима. Зграда фабрике користи обновљиве изворе енергије (топлоту земље системом геометрије) за грејање и климатизацију, а цео кров објекта покривен је фотонапонским ћелијама.

Било је интересантно и веома корисно видети предности енергетски најефикасније зграде у Србији и због тога су гости захвани свом домаћину Дејану Јовашевићу на указаној прилици да сазнају нешто ново из области елекротехнике.

Повратак на почетак

Дечја недеља у Техничкој школи

Ученици и професори Техничке школе угостили су малишане из вртића „Сунце“ и „Мајски цвет“ у оквиру „Дечје недеље“ која се одвија под слоганом „Моје је право да живимо срећно и здраво – за одрастање без насиља“.

Мале госте и њихове васпитаче, у име професора и ученика Техничке школе, поздравила је проф. Катарина Недимовић Затежић, а потом су чланови литерарне секције извели пригодан програм. Малишани су уживали у дружењу са ученицима наше школе који су им показали своје радове – макете, цртеже, роботе и „паметну кућу“.

Деца су на гостопримство одговорила осмесима и занимљивим питањима, а као знак једног лепог дружења свако дете је добило беџ са грбом Техничке школе.

Повратак на почетак

Обилазак Овчар Бање

У недељу, 23. 9. 2018. године, чланови географско-еколошке секције и проф. Анка Петровић обишли су Овчарско-кабларску клисуру. Том приликом посетили су манастире Никоље и Благовештење и уживали у дивној природи око Бањског потока који је познат по својим атрактивним слаповима.

Ученици су сазнали да манастири Овчарско-кабларске клисуре потичу углавном из 16. века и да су имали значајну улогу у прошлости нашег народа, посебно у турско доба. Они и данас представљају велико духовно богатство нашег краја. У манастиру Благовештење замонашио се патријарх Павле, а у Никољу је једно време боравио кнез Милош који је манастиру поклонио воденицу у Пријевору и конак у манастирском комплексу.

Поред тога што су дан провели у чарима природе нашег краја, ученици су обогатили своје знање из географије и историје.

Повратак на почетак

Предавање „Пупин – од физике до духовне реалности“

Предавање „Пупин – од физике до духовне реалности“ одржано је у Дому културе 21. 9. 2018. године. Предавању су присуствовали ученици Техничке школе у пратњи професора Мице Урошевић и Милоша Васиљевића.

О открићима Михајла Пупина, детаљима из приватног живота, сусретима са највећим научницима тог времена, јавним личностима, говорила је Александра Нинковић Ташић, председница Образовно- истраживачког друштва „Михајло Пупин“, интеркултурни амбасадор УНЕСКО клуба Универзитета Сорбона и сакупљач најобимније материјалне грађе о овом великом научнику.

Повратак на почетак

„Доживи ЕУ“ – првонаграђени тим Техничке школе на наградном путовању

Делегација Европске уније у Републици Србији у оквиру Европског дневника расписала је наградни конкурс за кретивне и иновативне радове ученика средњих школа који се спроводи у оквиру пројекта „Доживи ЕУ“.

У конкуренцији од 369 радова, награђено је укупно 20 радова, 20 наставника и 48 ученика. Из литерарне и ликовне категорије награђена су по два рада, а по четири прва места из категорија новински жанрови, фото-репортаже или фото-радови, видео и мулимедијалне форме. Велики број пријављених ученика привукла је примамљива награда, седмодневно путовање у Еворпу у више земаља Европске уније и обилазак градова Будимпеште, Прага и Беча.

Свечана додела награда у ЕУ инфо центру, Немања Чулић преузима за тим.

Дипломе

Техничка школа из Чачка учествовала је у више категорија, а рад „Градина на Јелици“ освојио је прво место у категорији мултимедијалне форме. Ученици Немања Чулић, Милосав Шипетић и Никола Лазовић уз сугестију њиховог ментора Светлане Џиде приказали су идеју и визију о очувању једног од најстаријих познатих археолошких налазишта у Србији „Градина на Јелици“.

Рад садржи фотографије постојећег стања, илустрације идеја и нових решења о заштити баштине, као и разлоге због којих то раде и због чега би и други требало да се придруже.

Поводом обележавања Дана Европе, 9. маја 2018, провнаграђени су на пријему у Музеју савремене уметности имали прилику да презентују своје радове премијерки Ани Брнабић и шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију. За све младе талентоване људе је велики успех што су управо њихови радови представљени у једној од најзначајнијих кућа уметности.

Премијерка Ана Брнабић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и првонаграђени у Музеју савремене уметности (фото: Теодора Ћирић)

Првонаграђени у Музеју савремене уметности (фото: Теодора Ћирић)

Наградно путовање Будимпешта, Праг и Беч

На осмоденвно наградно путовање „Доживи ЕУ“ су пошла деца из седамнаест градова, различитих образовних профила и узраста од првог до четвртог разреда средње школе. Посетили су Будимпешту, Праг и Беч. Путовање је обухватило и посету институцијама, музејима, палатама, изложбама на отвореном и Медијском јавном сервису Аустрије.

Од првог сусреда, па до пређених 2000 km, остаће сећање на ово лепо дружење обогаћено упознавањем култура три државе.

Будимпешта – цела група за успомену

Текст написала: Светлана Џида, ментор тима Техничке школе

Повратак на почетак