Техничка школа

Чачак

Актуелно

Генерацијска екскурзија ученика трећег разреда

Ученици трећег разреда Техничке школе били су на екскурзији од 2. до 8. октобра 2017. године и посетили су најлепше градове средње Европе – Будимпешту, Праг и Беч.

Упознавање са европским културним и историјским наслеђем почело је у Будимпешти, где смо преноћили једну ноћ и посетили најпознатије знаменитости ове прелепе престонице: Миленијумски трг, старе царске замкове, Рибарску кулу, Цитаделу, а увече пловили Дунавом и панорамски посматрали град, што је на све оставило изванредан утисак. После дугог путовања дошли смо до друге важне одреднице, Прага. Златни град нас је одушевио својом очуваном средњовековном и барокном архитектуром. У њему смо провели два дана и упознали најпосећенија места овог дивног града: Старомјетске намјести, Карлов мост, Катедралу Св. Вида, Јеврејску четврт, Астрономски сат - Орлој, Валдштајнску башту...

Последња два дана путовања провели смо у аустријској престоници – Бечу, граду културе и архитектуре. Највећи утисак на све оставили су Природњачки музеј и Музеј историје уметности, дворац Шенбрун, Музеј технике, и шарена кућа- Hundertwasserhaus. Љубитељи куповине могли су да уживају у радњама познатих робних марки у огромном тржном центру Парндорф.

Сви учесници путовања - ученици, одељењске старешине, педагог, директор и лекар изузетно су задовољни путовањем, дивним временским условима, хотелским смештајем и организацијом од стране туристичке агенције.

Ученици III2 направили су видео-клип:

Посета водосистему Рзав

Ове године, ученици III разреда смера архитектонски техничар Техничке школе из Чачка и њихови наставници били су у стручној посети ЈП "Рзав" из Ариља 01.11. 2017.г. Програм путовања обухватао је посету фабрици сирове воде на Шевељу и обилазак радова на изградњи бране и акумулације "Ариље профил“ Сврачково.

Било је велико задовољство видети производњу 1 200 литара воде у секунди и како се она третира прво физички, хемијски па биолошки. Ученике је импресионирала величина фабрике и ток њене изградње коју су нам верно представили инжењери који су запослени у фабрици од почетка изградње. Ученици су имали прилику и да виде унапред утегнуте усидрене потпорне зидове званично патентиране од ИМС Београд.

Изградња бране и акумулације је још увек у почетној фази па су се ученици упознали са изградњом приступних путева, радовима на широком откопу и депоновању материјала, на изградњи сигурносних и ревизионих тунела за воду и припремним радовима на изградњи позајмилишта глине и изградње акумулационог језера. Несвакидашње је замислити - видети будућу брану са њене најниже тачке на 65 м испод будућег нивоа воде.

Ученици су добили и прилику да се упознају и са знаменитостима Ариља, црквом Светог Ахилија из 13 века, као и новим таласом јединствених архитектонских приватних подухвата на делу Рзава испод бране и привременог водозахвата које предводи хотел "Млинарев сан" и плажа "Боса нога".

Током посете, пратио нас је стручни водич, дипломирани инжењер грађевине хидротехничког смера Славица Аврамовић, један од руководиоца на изградњи бране.

Драги гости су нам били Градоначелник Чачка Милун Тодоровић и председник Извршног одбора ЈП "Рзав" Милан Бојовић, као и директор техничке школе Бранко Максимовић.

Посету су реализовали наставници стручних предмета грађевинске струке Драган Бучевац и Тихомир Симеуновић.

ITAcademy и Краљевска фондација: Најсавременије ИТ школовање за будуће дигиталне лидере

У конкуренцији од 500 ученика генерације из Србије и Републике Српске, наш ђак генерације Дамјан Манојловић нашао се међу 20 најбољих, по селекцији LINK group и фондације Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђевиђа.

Пуно осмеха, разговора о новим идејама и позитивне енергије пред почетак једне нове заједничке авантуре. Овако је протекао свечани пријем на Белом двору за најбоље ученике из Србије и Републике Српске и будуће полазнике ITAcademy.

Захваљујући успешној сарадњи компаније LINK group и Фондације Њ.К.В. Престолонаследника Александра Карађорђеића 20 најбољих ђака генерације са ових простора бесплатно ће похађати једногодишње школовање на ITAcademy и имати прилику да стекне знања за нека од најтраженијих занимања данашњице.

На самом почетку пздравио их је Њ.К.В. Престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином: Врло је важно да ови млади људи постану свесни шта је ИТ и колико је важно да стекну образовање у тој области. У томе је будућност, јер без ИТ-а се не може, све је дигитализовано. Желим овим ђацима да имају доста успеха и да на крају добију добар посао, ракао је престолонаследник.

Ово су најбољи ђаци из Србије и Републике Српске који ће наставити своје школовање на ITAcademy:

- Марко Пекез, Подрашница, Република Српска, ЈУ гимназија, Мркоњић Град
- Нина Брчкало, Пале, ЈУ СШЦ "Пале"
- Наташа Поповић, Сремска Митровица, Митровачка Гимназија
- Игор Шикуљак, Власеница, Република Српска, ЈУ СШЦ "Милорад Влачић"
- Ивана Бурмазовић, Лозница, Гимназија "Вук Караџић"
- Давид Несторовић, Велика Жупа, Пријепоље, Пријепољска гимназија
- Ђорђе Огризовић, Београд, Трећа београдска гимназија
- Дамјан Манојловић, Чачак, Техничка школа Чачак
- Анђела Динић, Београд, Музичка школа "Станковић"
- Урош Стојиљковић, Ћуприја, Гимназија Ћуприја
- Никола Бунијевац, Београд, Тринаеста београдска гимназија
- Маја Трнинић, Градишка, Република Српска, ЈУ Гимназија
- Тамара Анђић, Београд, Медицинска школа "Београд"
- Вукашин Божић, Шабац, Шабачка гимназија
- Ивана Вадовић, Сомбор, Средња стручна школа "Свети Сава"
- Александар Ристић, Шековићи, Република Српска, СШЦ, "Петар II Петровић Његош, гимназија
- Филип Ћурић, Ћуприја, Техничка школа Ћуприја
- Петар Митровић, Кикинда, Средња стручна школа "Милош Црњански"
- Александра Војновић, Бела Црква, Белоцркванска гимназија и економска школа
- Павле Маринковић, Зајечар, Техничка школа Зајечар

Погледајте како је изгледала свечаност на Белом двору.